Thursday, July 29, 2021

ដំណាំពោត

ទស្សនៈម្ចាស់ប្លុកៈ តើខ្ញុំអាចធ្វើអ្វីបាន​ដើម្បីជួយប្រទេសជាតិ? ខ្ញុំអាចឆ្លើយខ្លួនឯងបាន ព្រោះធ្លាប់បំរើការផ្នែកគ្រប់គ្រងគម្រោង Project Management ដែលក្នុងវគ្គនោះ មានផ្នែកមួយនិយាយអំពី ការកំណត់បញ្ហា Problem Identification តើអ្វីជាបញ្ហាសម្រាប់ ដំណាំពោត នៅកម្ពុជា? ខ្ញុំមិនធ្វើការអត្ថាធិប្បាយច្រើនឡើយ គ្រាន់តែ ប្រមូលឯកសារ និង រូបភាព ដូចមានខាងក្រោម លោកអ្នកអាចយល់ដឹងបានថា កសិករខ្វះអ្វី? ម៉ាស៊ីនេះ មិនចាំបាច់ ចំណាយកម្លាំងសមាជិគ្រួសារ កាច់សំបក ។ សំបកនឹង ស្នូលពោត ដើមពោត អាចលក់ធ្វើជាចំណីសត្វ ដូច្នេះ ការនាំពោតចេញទាំងស្នូលទៅបរទេស គឺជាការខាតបង់ធំធេងណាស់។ ពោត សើម គេទិញតម្លៃ ៥៥០ រៀល/គក ខណះគេហាលថ្ងៃរួច គេលក់វិញបាន ១,៣០០ រៀល/គក ដូច្នេះ បញ្ហាកង្ចះឡសម្ងួត !

ពោត គឺជាស្មៅត្រូពិចមួយប្រភេទដែលបន្សាំបានយ៉ាងល្អទៅនឹងអាកាសធាតុច្រើនប្រភេទ​និងមានអាយុកាលពី ៧០ ទៅ ២១០ ថ្ងៃ ហើយក៏ជាប្រភេទដំណាំដែលគេបានស្គាល់តាំងពីសតវត្សរ៏ ១៧ មកម្លិះ។ ពោតជារុក្ខជាតិមួ​យដែលមានដើមឈរត្រង់ទៅលើ ហើយអាចលូតលាស់បានកម្ពស់ ៣ ម និងមានលទ្ធភាពបែកគុម្ពបានតិចតួច។​ ពោតសគេហូបជាជាពោត​ស្ងោរ ឬ លីងតាំងពីខ្ចីរហូតដល់ទុំ ឬ ធ្វើនំផ្សេងៗវាបង្កើតបានជា ពាណិជ្ជកម្មតាមភូមិភាគ និងជនបទជិតខាង។ រីឯពោតក្រហម លេចចេញពីតុងកឹង និងអាមេរិចខាងត្បូង បន្ទាប់មកទៀតការបង្កាត់ពូជដោយក្រសួងកសិកម្មក្នុងឆ្នាំ ១៩៣០។

  1. សម្រាប់​ការជ្រើសរើស​ពូជ ត្រូវ​រើស​គ្រាប់ពូជ​ល្អ អាច​ផ្ដល់​ទិន្នផល​ខ្ពស់ និង​មាន​ភាព​សុទ្ធ​លើសពី ៩៥​ភាគរយ​។ កសិករ​ត្រូវ​ជ្រើស​ពូជ​ដែល​ថ្មី ដែល​មិន​ទុក​ច្រើន​ខែ ឬ​យូរ​ឆ្នាំ​ពេក​នោះទេ និង​ត្រូវ​ជ្រើសរើស​ពូជ​ដែល​ធន់​នឹង​អាកាសធាតុ ជំងឺ និង​ការបំផ្លាញ​ពី​សត្វល្អិត​។​
  1. ត្រូវ​ភ្ជួរ​ដី​ឲ្យ​ម៉ត់ រួច​ហាល​ចោល​ក្នុង​រយៈពេល ៥-១៥​ថ្ងៃ មុននឹង​ដាំ និង​ភ្ជួរ​១-២​ដង​ព្រោះ​ជួយ​សម្លាប់​ស្មៅ​ចង្រៃ សត្វល្អិត និង​បង្កើន​ខ្យល់​ក្នុង​ដី​។ ប៉ុន្តែ​នៅ​រដូវវស្សា មិនគួរ​ធ្វើ​ដី​ឲ្យ​ម៉ត់​ពេក​ទេ ព្រោះ​ពេល​ភ្ញៀ​ង​អាចធ្វើ​ឲ្យ​ដី​ហាប់​។ ដោយឡែក​ចំពោះ​ការដាក់​ជី អាចដាក់​ជី​ទ្រាប់​បាត និង​ពូន​គល់ នៅពេល​ពោត​ចេញ​ស្លឹក​។​
ការដាំ​៖ 
  1. សម្រាប់​ដី​មួយ​ហិកតា គេ​ប្រើ​គ្រាប់ពូជ​ពី ២៥-៣០ គីឡូក្រាម​។ មុនពេល​ដាំ គេ​ត្រូវយក​គ្រាប់ពោត​ទៅ​ហាល រយៈពេល ១-២​ថ្ងៃ ឲ្យ​ស្ងួត​ល្អ បន្ទាប់មក​យក​គ្រាប់​នោះ ទៅ​ត្រាំ​ទឹក ៤-៥​ម៉ោង ទើប​អាច​យកទៅ​ដាំ​បាន​។ ការដាំ​ពោត​មាន ២​របៀប គេ​អាច​ដាំ​ដោយ​គុម្ព និង​បុក​ដាំ ហើយ​ត្រូវ​រៀបចំ​គម្លាត​ជួរ និង​គុម្ព​ឲ្យ​បាន​ត្រឹមត្រូវ​។ សម្រាប់​ចន្លោះ​គុម្ព​ល្អ​ពី ៣០-៤០​សង់ទីម៉ែត្រ ហើយ​ចន្លោះ​ជួរ ៧៥​សង់ទីម៉ែត្រ​។​
​ការថែទាំ​៖ ក្រោយពេល​ដាំ​រយៈពេល ២-៣​ថ្ងៃ ពោត​ចាប់​ផ្ដើមចេញ​ពន្លក បើ​ឃើញ​គ្រាប់​មិន​ដុះ​តិចតួច មិនចាំបាច់​ជួស​គ្រាប់​នោះទេ តែបើ​ពោត​មិន​ដុះ​ច្រើន ត្រូវ​ជួស​ឲ្យ​បាន​ឆាប់ ដើម្បី​ធានា​ចំនួន​ដើម និង​បរិមាណ​។ ក្រោយ​កូន​ពោត​ដុះ​បាន ១៥​ថ្ងៃ ឬ​មាន​ស្លឹក ៣-៤ និង​មាន​កម្ពស់ ១០-១៥​សង់ទីម៉ែត្រ គួរ​បំបែក​កូន​ពោត ដោយ​ទុក​ត្រឹម ១-២​ដើម​បាន​ហើយ ក្នុង​មួយ​គុម្ព​។ ក្រោយ​បំបែក​កូន​ពោត ត្រូវ​ចាប់​ផ្ដើមធ្វើ​ស្មៅ ពូន​គល់ ឲ្យ​បាន​ញឹកញាប់ ដើម្បី​ឲ្យ​ដី​ធូរ ពោត​ដុះ​បានល្អ និង​ដី​មាន​ខ្យល់​ចេញចូល​ស្រួល​។ ដំណាំ​ពោត អាច​ប្រមូល​ផល​បាន ក្រោយ​ដាំ​ដុះ​បាន​ពី ៨៥-១១០​ថ្ងៃ​។ 
  1. ជា​ទូទៅ អាយុកាល​នៃ​ការ​ដាំដុះ​ដំណាំ​ពោត​ក្រហម ប្រហែល​ជា ៧០​ថ្ងៃ នេះ​ជា​ពូជ​ពោត​បង្កាត់ (hybrid) ហើយ​អាច​មាន​រហូត​ដល់​ទៅ​អាយុ ១២០​ថ្ងៃ​ក៏​មាន។ ប៉ុន្តែ កសិករ​ភាគ​ច្រើន​ដាំ​ពោត​ក្រហម ៧០​ថ្ងៃ​សម្រាប់​ឧស្សាហកម្ម​ចំណី​សត្វ។ ធម្មតា កសិករ​ចាប់​ប្រមូល​ផល​ពោត​ក្រហម ចន្លោះ​ពី​ខែ​ ៧​-៨ មុន​រដូវ​ទឹក​ឡើង។ កសិករ​ខ្មែរ​ចាប់​ដាំ​ចុង​ខែ ​៤ ឬ​ដើម​ខែ ​៥ ឲ្យ​តែ​មាន​សំណើម​ដី ព្រោះ​ពោត​ជា​ដំណាំ​ចម្ការ​មិន​ត្រូវការ​ទឹក​ច្រើន។ ដូច្នេះ ឥឡូវ​នេះ វា​ជា​រដូវ​ប្រមូល​ផល វា​ត្រូវ​តែ​ជន់​ទីផ្សារ​ប្រមូល​ទិញ។ នៅ​ប្រទេស​យើង​រោងចក្រ​កែច្នៃ​ចំណី​សត្វ ដូចជា​មាន​តែ​ក្រុមហ៊ុន​១​តែ​ប៉ុណ្ណោះ គឺ​ក្រុមហ៊ុន​ថៃ CP។ ទីផ្សារ​នាំ​ចេញ​គ្រាប់​ពោត​របស់​កម្ពុជា​យើង​មាន​តែ​ថៃ​និង​ វៀតណាម មិន​ខុស​ពី​កសិផល​ផ្សេងៗ​នោះ​ឡើយ។
  2. ចំណែកកម្មករស៊ីឈ្មួលប្រមូលផលផ្លែពោត គឺម្ចាស់ចម្ការគិតឱ្យ ក្នុង១ធុង តម្លៃ៧០០រៀល ដែលឆ្នាំមុន១ធុងតម្លៃ១០០០រៀល ហើយក្នុង១ថ្ងៃ ពួកគាត់អាចកាច់ស្នៀតពោត បានប្រហែលជាង ៤០ធុង គឺប្រហែល២៥០០០រៀល ទៅ២៨០០០រៀលក្នុង១ថ្ងៃ ។ គាត់បញ្ជាក់ថា ដំណាំពោតក្រហ មនៅដើមឆ្នាំ២០២១នេះ មិនសូវទទួលផលច្រើននោះទេ ដោយសារពេលពោតកំពុងចេញផ្កា និងដាក់ស្នៀត អត់សូវមានភ្លៀង ធ្វើឱ្យស្កក លុះពេលពោតទុំ មេឃចាប់ផ្តើមភ្លៀងខ្លាំងស្ទើររាល់ថ្ងៃ បណ្តាលឱ្យគ្រាប់ពោតដុះពន្លកនៅក្នុងផ្លែតែម្តង ។ គាត់ត្រូវបង្ខំចិត្តប្រមូលផល ខណៈទីផ្សារពោតក្រ ហម១គីឡូក្រាម ឈ្មួញទិញតម្លៃ៤.៨ ទៅ៥.២បាត (ប្រាក់ថៃ) ដែលមានតម្លៃ ប្រហាក់ប្រហែលនឹងឆ្នាំមុនដែរ ៕
  3. លោក​អ៊ំ​បាន​បន្តថាតម្លៃពោតឆ្នាំនេះធ្លាក់ថ្លៃមែនទែនក្នុងគីឡូក្រាមឈ្មួញមកទិញដល់ផ្ទះបានតែ៥១០ទៅ៥៤០រៀលប៉ុណ្ណោះខុសពីឆ្នាំមុនៗដែលតម្លៃពីមុនចាប់៧០០រៀលដល់១០០០រៀលក្នុង១គីឡូក្រាម។ទាំងនេះជាមូលហេតុដែលបណ្ដាលឲ្យពលរដ្ធនៅស្រុកពាមជ័រមួយចំនួនដែលតែងតែប្រកបមុខរបរដាំពោតក្រហមលក់គឺបានទុកដីចោលនិងធ្វើការចំណាកស្រុកជាច្រើននាក់។
  4. លោកបញ្ជាក់ថាឆ្នាំនេះដោយស្ថានភាពទឹកគំហុកឡើងលឿនខ្លាចលិចពោតទើបកសិករសម្រេចចិត្តនាំគ្នាសម្រុកកាច់ពោតស្រុះគ្នាតែម្តង។ហេតុដូច្នេះហើយបានជាក្រុមឈ្មួញកណ្តាលនិយាយត្រូវគ្នាដើរទិញពោតពីប្រជាកសិករក្នុងតម្លៃត្រឹមតែជាង៥០០រៀលក្នុង១គីឡូក្រាម។ដោយឡែកប្រជាកសិករដាំពោតក្រហមផ្សេងទៀតក៍បានរអ៊ូរទាំស្រដៀងៗគ្នាថាឆ្នាំនេះពោតប្រមូលផលបានតិចហើយតម្លៃក៍ថោកទៀតម្នាក់ៗចូលខ្យល់គ្រប់គ្នាព្រោះរាល់ការចំណាយគឺពួកគាត់សុទ្ធតែចងការប្រាក់ពីធានាគារឯកជនទាំងអស់សម្រាប់យកមកភ្ជួររាស់ដី.ជួលកម្មករ.ទិញប្រេងសាំងចាក់ម៉ាស៊ីនបូមទឹកនិងទិញជី។
  5. គួរម្លឹកថាពលរដ្ឋនៅស្រុកពាមជ័រនេះប្រមាណជា៧០ភាគរយគឺមានមុខរបរជាអ្នកដាំពោតក្រហមលក់ហើយពួកគាត់ទាំងអស់គ្នាសូមសំណូមពរដល់អាជ្ញាធរនិងមន្ទីរជំនាញស្ថាប័នពាក់ពន្ធ័ជាពិសេសប្រមុខរាជរដ្ធាភិបាលដែលមានសម្តេចតេជោហ៊ុន.សែនមេត្តាជួយរកទីផ្សារឲ្យពោតក្រហមមានតម្លៃតម្លៃចាប់ពី ៨០០ ទៅ១០០០រៀល ក្នុង១គឺឡូក្រាមទើបពួកគាត់បានចំណេញគ្រាន់និងសងបំណុលធានាគារនិងដោះស្រាយជីវភាពក្នុងគ្រួសារ។ 
  6. អ្នកស្រី មែន.ចំណានជាឈ្មួញកណ្តាលដើរទិញពោតក្រហមបានឲ្យដឹងថារាល់ថ្ងៃគាត់ ទិញ ពោតសើម​ពីពលរដ្ធក្នុង១គីឡូក្រាមតម្លៃចាប់ពី ៥១០ ទៅ៥៥០រៀល ដោយយកមកហាលឲ្យស្ងួតរយៈពេល២ទៅ៣ថ្ងៃទើបដឹកតាមរថយន្តរបស់ខ្លួនយកទៅលក់បន្តឲ្យក្រុមហ៊ុនស៊ីភីចំណីសត្វនិងក្រុមហ៊ុនម៉ុង.រិទ្ធីបាន១គីឡូក្រាមចាប់ ១២០០ ទៅ ១៣០០ រៀល អ្នកស្រីបញ្ជាក់ថាតម្លៃពោតក្រហមធ្លាក់ថ្លៃនេះគឺដោយសារមួយរយៈនេះសត្វជ្រូកធ្លាក់ថ្លៃមិនសូវមានប្រជាពលរដ្ធចិញ្ចឹមធ្វើឲ្យក្រុមហ៊ុនលក់ចំណីមិនសូវដាច់ហេតុដូច្នេះទើបពោតឡើងថ្លៃមិនរួច។ពោលគឺឈ្មួញកណ្តាលទិញពោតនៅក្នុងស្រុកពាមជ័រនេះមានច្រើននាក់ណាស់គឺមិនមែនមានតែគាត់ម្នាក់ទេ។
  1. ពោតក្រហម ឬ ពោតចំណីសត្វ ទទួលបានទិន្នផលជាមធ្យមចំនួន ៥,២៦តោន/ហិកតា (គ្រាប់ពោតស្ងួត) និងទទួលបានបរិមាណផលសរុបចំនួន ៥៦ ៧៥០តោន (គ្រាប់ពោតស្ងួត) ដែលប្រជាកសិករបានដាំដុះតាមតំបន់ដីទំនាបលិចទឹកទន្លេមេគង្គក្នុងខេត្តត្បូងឃ្មុំ  រួមមាន ក្នុងស្រុកក្រូចឆ្មារ ស្រុកត្បូងឃ្មុំ ស្រុកមេមត់ និងស្រុកអូររាំងឪ លើផ្ទៃដីដែលបានដាំចំនួន  ១០ ៧៩០ ហិកតា ក្នុងនោះដាំដុះក្នុងរដូវប្រាំងចំនួន ៦ ៨៥៥ហិកតា នៅស្រុកក្រូចឆ្មារ និងស្រុកត្បូងឃ្មុំ ដែលផ្តល់ទិន្នផលជាមធ្យម ៥,៤០តោន/ហិកតា និងរដូវវស្សាចំនួន ៣ ៩៣៥ហិកតា ស្រុកក្រូចឆ្មារ ស្រុកត្បូងឃ្មុំ ស្រុកមេមត់ និង ស្រុកអូររាំងឪ ដែលផ្តល់ទិន្នផលជាមធ្យម ៥,១២តោន/ហិកតា។ បច្ចុប្បន្ន ក្នុងខេត្តត្បូងឃ្មុំ មាន​ពូជពោតប្រមាណ ១០ពូជ ត្រូវបានប្រជាកសិករប្រើប្រាស់ ដែលផ្តល់ទិន្នផលនិងគុណភាពផ្សេងៗគ្នា តែឆ្លើយតម្រូវការរបស់ទីផ្សារដូចគ្នា។ 
  2. តាមរយៈការផ្សព្វផ្សាយបច្ចេកទេសដាំដុះពីមន្ត្រីជំនាញមន្ទីរកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និងនេសាទខេត្តត្បូងឃ្មុំនិងអ្នកបច្ចេកទេសរបស់បណ្តាក្រុមហ៊ុនលក់ពូជពោត ប្រជាកសិករបានផ្លាស់ប្តូរទម្លាប់ចាស់មួយចំនួន ដូចជាការជ្រើសរើសពូជ ការប្រើប្រាស់ប្រព័ន្ធទុយោបាចសាចដែលប្រើប្រាស់ទឹកតិច ការប្រើប្រាស់ជីទ្រាប់បាត ការប្រើប្រាស់ជីបំប៉ន ការប្រើប្រាស់ថ្នាំកសិកម្ម ដែលឆ្លើយតបទៅនឹងការប្រែប្រួលអាកាសធាតុ ធ្វើឲ្យបរិមាណផលពោតមានការកើនឡើង។ ទន្ទឹមនោះ ការប្រមូលផល ក៏ត្រូវបានផ្លាស់ប្តូរពីការប្រើប្រាស់កម្លាំងពលកម្មមនុស្សទាំងស្រុង មកប្រើម៉ាស៊ីនច្រូតពោតនិងប្រឡេះគ្រាប់ពោតច្រកការ៉ុងតែម្តង ដែលចំណេញពេលវេលា ថវិកា កម្លាំងពលកម្ម និងកាត់បន្ថយការខាតបង់។ ក្នុងខេត្តត្បូងឃ្មុំ ពោតរដូវប្រាំងប្រមូលផលនៅចន្លោះខែកុម្ភៈដល់ខែមេសា និងរដូវវស្សាប្រមូលផលនៅចន្លោះខែកក្កដាដល់ខែកញ្ញា។
  3. ទោះយ៉ាងណា ក្នុងវដ្តផលិតកម្មដំណាំពោត កន្លងមក ប្រជាកសិករប្រឈមនឹងកត្តាចង្រៃមួយចំនួនដូចជា ដង្កូវហ្វូងប្រភេទថ្មី (Fall Armyworm) ផ្សិតដូន្នីមីលឌូ (Downy Mildew) ដែលទាមទារឲ្យប្រជាកសិករឧស្សាហ៍ព្យាយាម ចុះពិនិត្យចម្ការ ថែទាំ រៀបចំប្រព័ន្ធសុវត្ថិភាព ទប់ស្កាត់បង្កាឲ្យបានមុននិងទាន់ពេលវេលា និងទាក់ទងពិគ្រោះជាមួយមន្ត្រីជំនាញជាប្រចាំតាមទូរស័ព្ទលេខ ០៩៧ ៧១ ១៧ ៣៤៦ /០៨៨ ៩៥ ៥៥ ៣៣២/០៩៧ ៥៧ ០៤ ០១០/០១២ ២០ ០៣ ២៦។
  4. បងប្អូនប្រជាកសិករមួយរូប ដែលរស់នៅក្នុងស្រុកក្រូចឆ្មា ខេត្តត្បូងឃ្មុំបានលើកឡើងថា ជារៀងរាល់ឆ្នាំកសិករទាំងអស់ដែលនៅក្នុងតំបន់នេះភាគច្រើនគឺពួកគាត់តែងតែដាំដំណាំពោតក្រហមនេះប្រមាណជា ៥០ភាគរយទៅហើយក្នុងចំណោមដំណាំផ្សេងៗទៀត ដែលការដាំពោតក្រហមនេះអាចចាប់ផ្តើមពីចុងខែវិច្ឆិកា រហូតទៅដល់ខែមីនា ឬខែមេសា ទើបពួកគាត់អាចប្រមូលផលបាន។
  5. ក្នុងនោះ កសិករខាងលើក៏បានបន្ថែមទៀតថា សម្រាប់ផ្ទៃដីដែលមានទំហំ ២ហិកតា គាត់អាចដាំពោតក្រហមដោយប្រើពូជចំនួន២៥គីឡូក្រាម ដោយក្នុងមួយហិកតា បើដាំមិនបានផលល្អក៏នៅតែអាចទទួលបានផលពី ៥ទៅ៦តោនដែរ ប៉ុន្តែបើទិន្នផលបានល្អនោះអាចទទួលបាន​ពី៧តោន ទៅ៨តោនក៏មានក្នុងមួយហិកតា។
  6. រីឯការប្រមូលផលវិញក៏មិនមែនបានមកទាំងអស់នោះដែរ​គឺត្រូវចំណាយទៅលើម៉ាស៊ីនប្រលេះគ្រាប់ ដោយក្នុងគ្រាប់ពោត១បេ តម្លៃ១ពាន់រៀល ខណៈដែលក្នុងដីមួយហិកតាអាចទទួលបានគ្រាប់ពោតចំនួន៥០បេ។
  7. យ៉ាងណាមិញពោតក្រហមក៏ត្រូវបានចែកចេញជាពីរប្រភេទ ដោយមានពោតសើម និងពោតស្ងួត។ ពោតសើមអាចលក់បាន១គីឡូ តម្លៃ៨០០រៀល ចំណែកឯពោតស្ងួតអាចលក់បានក្នុង១គីឡូតម្លៃ១០០០រៀលផងដែរ៕
  1. នៅប៉ុន្មានឆ្នាំចុងក្រោយនេះ ឡសម្ងួតពោត ជាលក្ខណៈគ្រួសារ ត្រូវបានអ្នកប្រមូល ទិញ រៀបចំឡើងនៅតាមលំនៅដ្ឋានរបស់ខ្លួនមានចំនួន ៧ឡ ក្នុងស្រុកក្រូចឆ្មារ ចំនួន ៥ឡ និងស្រុកត្បូងឃ្មុំ ចំនួន ២ឡ ដែលមានសមត្ថភាពសម្ងួតគ្រាប់ពោតពី ១ ៥០០តោនទៅ៣ ០០០តោន ក្នុងមួយឡក្នុងមួយឆ្នាំ។ ទោះបីឡសម្ងួតទាំងនោះ មិនទាន់មានភាពស្វ័យប្រវត្តិ តែវាបានចូលរួមចំណែកកាត់បន្ថយថ្លៃដើមផលិតបានមួយចំណែកដែរ។ 
  2. ម្ចាស់​ឡសម្ងួត​គ្រាប់ពោត​នៅ​ស្រុក​សំពៅលូន ខេត្តបាត់ដំបង អ្នកស្រី ចាន់ មួយ បាន​ឲ្យ​ដឹងថា ទិន្នផល​ពោត​ក្នុង​ខេត្តបាត់ដំបង​កាលពី​ឆ្នាំ​ ២០១៩ បាន​ធ្លាក់​ប្រមាណ ៣០ ​ភាគរយ ដោយសារ​មិនមាន​ភ្លៀង​គ្រប់គ្រាន់ និង​មាន​ដង្កូវ​បំផ្លាញ​។ អ្នកស្រី​ថ្លែងថា​៖ «​កាលពី​ឆ្នាំមុន​ការប្រមូលទិញ​របស់​ខ្ញុំ​បាន​ធ្លាក់ចុះ​ប្រហែល​ ៣០ ​ភាគរយ​ដោយ​មិនសូវ​មាន​អ្នក​យក​មក​លក់ ហើយ​គុណភាព​ក៏​ធ្លាក់ចុះ​ផងដែរ​»​។ បើតាម​អ្នកស្រី ចាន់ មួយ កាលពី​ឆ្នាំ​ ២០១៩ តម្លៃ​ពោតក្រហម​មាន​ការប្រែប្រួល​តិចតួច​បើ​ធៀប​នឹង​ឆ្នាំ​ ២០១៨ ដោយ​ពោត​ជាប់​ស្នូល​មាន​តម្លៃ​ចន្លោះ​ពី​ ៥៤០ ​ទៅ​ ៦៦០​​ រៀល​ក្នុង​ ១ គីឡូក្រាម ខណៈ​ពោត​គ្រាប់​មាន​តម្លៃ​ចន្លោះ​ពី​ ៩៤០ ​រៀល​ទៅ​ ១ ០៨០ ​រៀល​។ ទោះបី​ថៃ​អនុញ្ញាត​ឲ្យ​កម្ពុជា​នាំចូល​តែ​ពោត​គ្រាប់​ (​ពន្លះ​រួច​)​ ក៏ដោយ ប៉ុន្តែ​ជាក់ស្តែង​ការនាំចេញ​ពោតក្រហម​ពី​កម្ពុជា​ទៅ​ថៃ​ភាគច្រើន​ជា​ពោត​ជាប់​ស្នូល ដែល​ធ្វើ​ឡើង​តាម​ច្រករបៀង​។ នេះ​បើតាម​អ្នកស្រី ចាន់ មួយ​។
  3. ទន្ទឹម​នឹងនេះ​ ក្រសួង​ពាណិជ្ជ​កម្ម​ នឹង​អនុវត្ត​លើវិធានការ​រយៈ​ពេល​ខ្លី​ សហការជាមួយ​ម្ចាស់​សៃឡូ​ ដែល​ត្រូវ​ការ​ខ្ចី​ប្រាក់​ ដើម្បី​ទិញ​កសិផល​ពោត​ ធ្វើ​ឡសម្ងួត​ និង​ពង្រីក​ឃ្លាំង​ស្ដុក​ពោត​បន្ថែម​។ ក្រសួង​បានបន្ថែម​ថា​ ខ្លួន​នឹងចងក្រង​របាយ​ការណ៍​ ដើម្បី​ស្នើ​សុំទៅ​រដ្ឋា​ភិបាល​ និង​ស្ថាប័ន​ពាក់ព័ន្ធ​ទាំងអស់​ ឲ្យ​កាត់​បន្ថយ​លើការចំណាយ​ក្រៅ​ផ្លូវ​ការនានា​ឲ្យ​បាន​ពេញលេញ​។ ហើយ​ក្រសួង​បាន​បញ្ជា​ឲ្យ​ ភ្នាក់​ងារគយ​ និងកាំកុង​ត្រូល​ ឈប់យកកម្រៃ​លើការនាំចេញ​កសិផលពោត​ ចាប់ពីពេល​នេះតទៅ​។
  4. បញ្ហា​កសិផល​ពោតបាន​ធ្លាក់​ថ្លៃ​ពី៤៤០រៀល​ មកត្រឹម​៣៦០រៀល​ ព្រោះតែ​អាកាសធាតុ​មិនអំណោយ​ផល​ ដោយមាន​ភ្លៀង​ធ្លាក់​ច្រើន​ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​កសិករ​មានការលំបាក​ក្នុង​ការ​សម្ងួត​កសិផល​ពោត​។ ក្រៅ​ពីនេះ​ កត្តា​មួយ​ចំនួន​ទៀត​ ដែល​ធ្វើ​ឲ្យ​ពោត​ធ្លាក់​ថ្លៃ​ដែរ​ មានដូចជា​ ការចំណាយ​លើ​ប្រាក់ក្រៅផ្លូវការ​ទៅដល់​មន្ត្រី​ពាក់ព័ន្ធ​តាម​ច្រក​ព្រំ​ដែន​ កង្វះ​ខាត​ហេដ្ឋា​រចនា​សម្ព័ន្ធ​ក្នុង​ការ​ស្ដុក​ពោត​ និងបរិមាណ​ផលិត​លើសពី​តម្រូវការ​ទីផ្សារ​។គួរ​បញ្ជាក់​ថា​ ខណៈពេល​ដែល​តម្រូវ​ការទី​ផ្សារ​កសិផលពោត​នៅមាន​កម្រិត​ ចំនួន​កសិផល​ពោត​ឆ្នាំ​២០១៧​ មានការកើន​ឡើង​ខ្លាំង​ដល់ទៅ​១លានតោន​ បើ​ធៀបទៅនឹង​ឆ្នាំ​២០១៦​មាន​ចំនួន​ត្រឹម​តែ​១០តោន​ប៉ុណ្ណោះ​ ដែល​គិតជាទឹក​ប្រាក់​ប្រមាណ​១៤លាន​ដុល្លា​។
បញ្ហាទីផ្សារ 
  1. មានទាំងក្នុងស្រុក លក់ទៅកាន់រោងចក្រចំណីសត្វក្នុងស្រុកដូចជា ស៊ីភី បេតាហ្គ្រូ ហ្គ្រីនហ្វីត .....និងទៅក្រៅប្រទេសដូចជា វៀតណាមនិងថៃ។  តម្លែពោតក្រហមក្នុងឆ្នាំ២០១៩និងដើមឆ្នាំ២០២០នេះ មានលក្ខណៈប្រសើរ។ ក្នុងឆ្នាំ២០១៩ តម្លៃជាមធ្យម ពោតសើមមានតម្លៃ ៨៣០រៀល/គ.ក្រ ពោតស្ងួតមានតម្លៃ ៩៤០រៀល/គ.ក្រ និងដើមឆ្នាំ២០២០ ពោតសើមមានតម្លៃ ៧៣០រៀល/គ.ក្រ ពោតស្ងួតមានតម្លៃ ១ ០០០រៀល/គ.ក្រ ធៀបឆ្នាំ២០១៨ តម្លៃពោត ពោតសើមមានតម្លៃតែ ៧៥០រៀល/គ.ក្រ ពោតស្ងួតមានតម្លៃតែ ៩៥០រៀល/គ.ក្រ។ 
  2. ត្បូងឃ្មុំ៖ ពោតក្រហម ឬពោតចំណីសត្វ ជាដំណាំមួយប្រភេទដែលប្រជាកសិករក្នុងខេត្តត្បូងឃ្មុំ ពិសេសក្នុងស្រុកក្រូចឆ្មារ និងស្រុកត្បូងឃ្មុំ និយមដាំដើម្បីរកប្រាក់ចំណូលទ្រទ្រង់ជីវភាពគ្រួសារ។ បច្ចុប្បន្នដំណាំពោតចាប់ផ្តើមប្រមូលផលជាមួយនិងទិន្នផលខ្ពស់ និងមានតម្លៃសមរម្យ បានធ្វើឱ្យអ្នកដាំដំណាំនេះទទួលបានប្រាក់ចំណេញគួរសម ដោយក្នុង១គីឡូក្រាមគ្រាប់ស្ងួតថ្លៃ ៩០០រៀល ខណៈឆ្នាំមុនបានតែ ៨០០រៀលប៉ុណ្ណោះ ។ នេះបើតាមការបញ្ជាក់ពីប្រជាពលរដ្ឋក្នុងភូមិស្ពានឈើ ឃុំបឹងព្រួល ស្រុកត្បូងឃ្មុំ។
  3. ដោយ​បច្ចុប្បន្ន​នេះ អាច​លក់​ពោត​១​គីឡូក្រាម​ថ្លៃ​ជាង​៤​បាត​(​ប្រាក់​ថៃ​) ស្មើនឹង​៥០០​រៀល ហើយ​ម្យ៉ាងវិញទៀត បើ​ទោះបីជា​ឡើងថ្លៃ​ឬ​ថោក​ជាង​នេះ​ក៏​គាត់​មិន​ព្រួយ​បា​ម្ភ​អ្វី​ដែរ ព្រោះ​រាល់ថ្ងៃ​អត់​ជំពាក់​បំណុល​ធនាគារ ឬ​អង្គការ​នោះ​ទេ ។ ប៉ុន្តែខណ​ៈ​​ពេល​កំពុង​ប្រមូល​ផល​នេះ​ស្នៀតពោត​ក្រហម​របស់​គាត់​ហាក់ដូចជា ត្រូវ​សត្វ​កណ្តុរ​ខាំ​ស៊ី​អស់​ខ្លះ​ៗ​ដែរ ធ្វើ​ឱ្យ​ខូចខាត​អស់​ប្រហែលជា​១០​ភាគរយ ទោះបីជា​គាត់​ខំព្យាយាម​ដាក់​ថ្នាំ​យ៉ាងណា​ក៏​ទប់​មិន​ឈ្នះ​ដែរ ។
  4. លោកស្រីបានបន្តថា ការជួលកម្មករកាច់ពោតនេះដែរ គឺក្នុង១ធុង តម្លៃ៧០០រៀល ដោយក្នុង១ថ្ងៃ ពួកគាត់អាចកាច់ពោតបានម្នាក់ៗប្រហែលជាង ៣០ទៅ ៤០ធុង គិតជាលុយប្រមាណជិត៣ម៉ឺមរៀលប៉ុណ្ណោះ។ ដំណាំពោតក្រហមនៅឆ្នាំ២០២១នេះ មិនសូវទទួលផលច្រើនដូចឆ្នាំមុននោះទេ ដោយសារតែពេលពោតកំពុងលូតលាស់មានសត្វពីងពាងក្រហម និងដង្កូវហ្វូងមកបំផ្លាញ និងម្យ៉ាងទៀតនៅឆ្នាំនេះរបបទឹកភ្លៀងមិនទៀងទាត់ ពោលគឺពេលភ្លៀងក៏ភ្លៀងជាប់ៗគ្នារាល់ថ្ងៃបណ្តាលឱ្យរលួយជួនខ្លះរាំងបណ្តាលឱ្យក្រៀមស្វិតទើបមិនសូវបានផល។ ដោយសារមូលហេតុនេះហើយទើបឆ្នាំនេះកសិករដែលដាំពោតមានការរអូររទាំសឹងគ្រប់ៗគ្នា។ ចំណែកតម្លៃនៅទីផ្សារវិញពោតក្រហម ១គីឡូក្រាមឈ្មួញទិញ ៥.២បាត (ប្រាក់ថៃ) ស្មើជាង៦០០រៀល ក្នុង​១គីឡូក្រាម ដែលមានការឡើងជាងឆ្នាំមុនបន្តិច៕
  5. ប៉ុន្តែ ថៃ​និង​វៀតណាម​ក៏​ដាំ​ពោត​ច្រើន​ដែរ ដូច្នោះ គេ​ប្រាកដ​ជា​ទិញ​កសិករ​គេ​មុន​ហើយ ពីព្រោះ​ងាយ​ដឹក​ជញ្ជូន ចំណាយ​តិច មិន​លំបាក​ឯកសារ​នាំ​ចេញ​នាំចូល​។ល។ ម្យ៉ាង ឆ្នាំ​កន្លង​ទៅ តម្លៃ​ដំឡូង​ចាប់​ផ្ដើម​ធ្លាក់​ចុះ ហើយ​តម្លៃ​ពោត​ដូច​ជា​ល្អ ដូច​នេះ​ជា​សញ្ញា​ដែល​អាច​នាំ​ឲ្យ​កសិករ​ថៃ​និង​កសិករ​វៀតណាម​ក៏​អាច​ពង្រីក​ការ​ដាំ​ដុះ​ពោត កសិករ​យើង​ក៏​បាន​ពង្រីក​ការ​ដាំដុះ​ពោត​ខ្លាំង​ក្លា​ដូច ដំឡូង ម្រេច។ល។ នា​ប៉ុន្មាន​ឆ្នាំ​ចុង​ក្រោយ​នេះដែរ។ 
  6. ដូច្នេះ រដូវ​ប្រមូល​ផល​មក​ដល់​ព្រម​គ្នា ការ​ដាំ​ដុះ​ក៏​រីក ទីផ្សារ​ក៏​ជន់។ អ្នក​ប្រមូល​ទិញ​មាន​ដើម​មិន​ច្រើន ឃ្លាំង​ស្តុក​ក៏​មិន​គ្រប់​គ្រាន់។ល។ ការ​កែ​ច្នៃ​ជា​ចំណី​សត្វ​ក៏​មាន​កម្រិត សិប្បកម្ម​ជ្រូក​មួយ​ចំនួន​ដែល​ប្រើ​ប្រាស់​ពោត​ផលិត​ជា​ចំណី​ជ្រូក​លើ​កសិដ្ឋាន។ល។ ក៏​បិទ​ទ្វារ​អស់​ខ្លះ​ទៀត។ល។ នេះ​ជា​បញ្ហា​ត្រួសៗ។  ប្រសិន​បើ​យើង​ពុំ​មាន​គោល​នយោបាយ​ល្អ មិន​មាន​ធនធាន​គ្រប់គ្រាន់ និង​មិន​មាន​យន្តការ​ស្ថាប័ន​គ្រប់គ្រាន់​ទេ​នោះ កសិករ​អាច​វិល​ត្រឡប់​ទៅ​រក​កសិកម្ម​ជីវព្រឹត្ត ព្រោះ​បើ​ផលិត​ហើយ​មិន​អាច​រក​ចំណូល​បាន។ ប្រការ​នេះ​អាច​បង្ក​ជា​គ្រោះ៖ ភាព​ក្រីក្រ​ជនបទ សន្តិសុខ​ស្បៀង​សម្រាប់​ក្រុម​ចំណូល​ទាប​នៅ​ទីប្រជុំជន គម្លាត​រវាង​អ្នក​មាន​អ្នក​ក្រ ទីក្រុង​និង​ជនបទ​កាន់​តែ​ខ្លាំង, កសិកម្ម​ខ្នាត​ធំ​មិន​អាច​បម្រើ​គោលការណ៍​សន្តិសុខ​ស្បៀង​របស់​ជាតិ ។ល។ និង ។ល៕
  7. ភ្នំពេញៈ ការនាំចេញ​ពោតក្រហម​សរុប​ក្នុង​ឆ្នាំ​ ២០១៩ បាន​ធ្លាក់ចុះ​ប្រមាណ​ជាង ៤០ ​ភាគរយ បើ​ធៀប​នឹង​ឆ្នាំ​ ២០១៨ ខណៈ​អ្នក​នៅក្នុង​វិស័យនេះ​អះអាង​ថា បណ្តាលមកពី​ភាពរាំងស្ងួត និង​ការបំផ្លាញ​ពី​សត្វល្អិត​។ ទិន្នន័យ​ពី​ក្រសួងកសិកម្ម រុក្ខាប្រមាញ់ និង​នេសាទ​បង្ហាញ​ថា​ក្នុង​ឆ្នាំ​ ២០១៩ កម្ពុជា​នាំចេញ​ពោត​សរុប​ជាង​ ១១៩ ៩៩៣ តោន​ធ្លាក់ចុះ ៤១,២៣ ​ភាគរយ​ពី​ចំនួន​ជាង ២០៤ ១៨៤ តោន​កាលពី​ឆ្នាំ​ ២០១៨​។ ពោតក្រហម​ត្រូវបាន​នាំចេញ​ទៅ​កាន់​ប្រទេស​ថៃ វៀតណាម និង​កោះ​តៃវ៉ាន់​។
  8. អ្នកស្រី សុខ ឡេង កសិករ​ដាំពោត​ក្រហម​នៅ​ស្រុក​សំពៅលូន ខេត្ត​បាត់ដំបង បាន​និយាយ​ថា អាកាសធាតុ​រាំងស្ងួត​បាន​ធ្វើឲ្យ​ទិន្នផល​ពោត​កាលពី​ឆ្នាំ​ ២០១៩ ធ្លាក់ចុះ​យ៉ាងច្រើន ហើយ​តម្លៃ​ក៏​មិន​កើនឡើង​នោះទេ​។ អ្នកស្រី​បនុ្ត​ថា លើ​ផ្ទៃដី​ទំហំ ៧ ហិកតា​ការប្រមូលផល​ឆ្នាំ​ ២០១៩ សម្រេច​បាន​ទាំង ២ ​លើក​សរុប​ប្រហែល​ជាង​ ១០ ​តោន​ប៉ុណ្ណោះ ខណៈ​រយៈ​ពេលមុនៗ​មាន​ជាង​ ២០ ​តោន​។ អ្នកស្រី​ថ្លែងថា​៖ «​អ្នក​ដាំពោត​មួយចំនួន​កាលពី​ឆ្នាំមុន​បាន​ខាតបង់ ដោយសារ​តែ​ទិន្នផល​ធ្លាក់ចុះ​ច្រើន ហើយ​តម្លៃ​ក៏​មិន​កើនឡើង​ដែរ​»​។ អ្នកស្រី​បាន​បន្តថា បើទោះបី​ទិន្នផល​ប្រមូល​បាន​កាលពី​ឆ្នាំមុន​ធ្លាក់​ចុះ​ក៏ដោយ ក៏​អ្នកស្រី​នៅតែ​បន្ត​ដាំពោត​ជា​បន្តទៀត ដោយ​សង្ឃឹមថា​នឹង​ទទួល​បាន​ផល​ល្អ​ឡើងវិញ និង​ទទួល​បាន​តម្លៃ​ខ្ពស់ជាង​មុន​នៅ​ឆ្នាំនេះ​។ ពោតក្រហម​ភាគច្រើន​ត្រូវបាន​ដាំដុះ​តាម​បណ្ដា​ខេត្ត​មួយចំនួន​ដូចជា បាត់ដំបង ប៉ៃលិន កំពង់ចាម និង​ត្បូងឃ្មុំ​​ជាដើម​។ ពោតក្រហម​ភាគច្រើន​ត្រូវបាន​គេ​យកទៅ​កិន​ធ្វើជា​ចំណី​សត្វ​។
  9. សរុបជារួម ខេត្តត្បូងឃ្មុំ មានចំណូលពីដំណាំពោតក្រហមប្រមាណ ៥៣ ៣៤៥ ០០០ ០០០រៀល/ឆ្នាំ។ សូមជម្រាបជូនថា ការចិញ្ចឹមសត្វជ្រូកនិងមាន់ មានសន្ទុះកើនឡើងគួរឲ្យកត់សម្គាល់ ជា ពិសេសការចិញ្ចឹមជាលក្ខណៈកសិដ្ឋាន តាមកិច្ចសន្យាផលិតកម្មរវាងក្រុមហ៊ុនចំណីសត្វ និង ប្រជាកសិករ ដែលបង្ហាញឲ្យឃើញថា តម្រូវការពោតក្រហមសម្រាប់ធ្វើជាធាតុផ្សំចំណីសត្វ កាន់តែខ្ពស់។ ត្រឹមខែឧសភា ឆ្នាំ២០២០នេះ ខេត្តត្បូងឃ្មុំ មានកសិដ្ឋានចិញ្ចឹមជ្រូកចំនួន ១៦កសិដ្ឋាន ស្មើ ៦៧ខ្នងទ្រុង មានសត្វជ្រូក ២៧ ៦០០ក្បាល កសិដ្ឋានចិញ្ចឹមមាន់សាច់ ចំនួន ៥៧កសិដ្ឋាន ស្មើ ៨២ខ្នងទ្រុង មានសត្វមាន់ ៥៤០ ០០០ក្បាល។